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Titel: Commentary of the SKLM to the EFSA opinion on risk assessment of N-nitrosamines in food : Gerhard Eisenbrand, Andrea Buettner, Patrick Diel, Bernd Epe, Petra Först, Tillman Grune, Dirk Haller, Volker Heinz, Michael Hellwig, Hans-Ulrich Humpf, Henry Jäger, Sabine Kulling, Alfonso Lampen, Marcel Leist, Angela Mally, Doris Marko, Ute Nöthlings, Elke Röhrdanz, Joachim Spranger, Pablo Steinberg, Stefan Vieths, Wim Wätjen, Jan G. Hengstler
Autor(en): Eisenbrand, GerhardIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Büttner, AndreaIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Diel, Patrick ReneIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Epe, Bernd
Först, PetraIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Grune, Tillman
Haller, DirkIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Heinz, VolkerIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Hellwig, MichaelIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Humpf, Hans-UlrichIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Jäger, HenryIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Kulling, Sabine E.In der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Lampen, AlfonsoIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Leist, MarcelIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Mally, AngelaIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Marko, DorisIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Nöthlings, UteIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Röhrdanz, Elke
Spranger, JoachimIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Steinberg, PabloIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Vieths, StefanIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Wätjen, WimIn der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Hengstler, Jan G.In der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Erscheinungsdatum: 2024
Art: Artikel
Sprache: Englisch
Zusammenfassung: Dietary exposure to N-nitrosamines has recently been assessed by the European Food Safety Authority (EFSA) to result in margins of exposure that are conceived to indicate concern with respect to human health risk. However, evidence from more than half a century of international research shows that N-nitroso compounds (NOC) can also be formed endogenously. In this commentary of the Senate Commission on Food Safety (SKLM) of the German Research Foundation (DFG), the complex metabolic and physiological biokinetics network of nitrate, nitrite and reactive nitrogen species is discussed with emphasis on its influence on endogenous NOC formation. Pioneering approaches to monitor endogenous NOC have been based on steady-state levels of N-nitrosodimethylamine (NDMA) in human blood and on DNA adduct levels in blood cells. Further NOC have not been considered yet to a comparable extent, although their generation from endogenous or exogenous precursors is to be expected. The evidence available to date indicates that endogenous NDMA exposure could exceed dietary exposure by about 2–3 orders of magnitude. These findings require consolidation by refined toxicokinetics and DNA adduct monitoring data to achieve a credible and comprehensive human health risk assessment.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/119513
http://dx.doi.org/10.25673/117554
Open-Access: Open-Access-Publikation
Nutzungslizenz: (CC BY 4.0) Creative Commons Namensnennung 4.0 International(CC BY 4.0) Creative Commons Namensnennung 4.0 International
Journal Titel: Archives of toxicology
Verlag: Springer
Verlagsort: Berlin
Band: 98
Heft: 6
Originalveröffentlichung: 10.1007/s00204-024-03726-1
Seitenanfang: 1573
Seitenende: 1580
Enthalten in den Sammlungen:Open Access Publikationen der MLU

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