Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/59650
Title: The efficacy of vitamin D supplementation and fish consumption to optimize the vitamin D status in healthy volunteers [Kumulative Dissertation]
Author(s): Spielau, UlrikeLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Referee(s): Stangl, Gabriele I.Look up in the Integrated Authority File of the German National Library
Dierkes, Jutta
Weikert, Cornelia
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2021
Extent: 1 Online-Ressource (114 Seiten)
Type: HochschulschriftLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Type: PhDThesis
Exam Date: 2021-05-03
Language: English
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-1981185920-616016
Abstract: Eine unzureichende Vitamin D-Versorgung ist ein weltweites Problem und ist assoziiert mit einem erhöhten Risiko für Bluthochdruck, Diabetes, kardiovaskuläre Erkrankungen und begünstigt die Entstehung verschiedener Krebserkrankungen. Im Rahmen der vorliegenden Arbeit wurde in Studien untersucht inwieweit Vitamin D-Supplemente und der Verzehr von Fisch als wertvolle Vitamin D-Quelle zur Optimierung des Vitamin D-Status beitragen. Weiterhin wurde der Einfluss von Fischverzehr auf den Vitamin D-Status systematisch untersucht. In den Ergebnissen konnte gezeigt werden, dass eine Optimierung des Vitamin D-Status insbesondere durch Vitamin D3-Supplementierung bei gesunden Probanden möglich ist. Im Rahmen der systematischen Literatursuche und Meta-Analyse wurde gezeigt, dass vor allem der Verzehr von Fisch, insbesondere Fettfisch, zu einer Erhöhung der Vitamin D-Konzentration beiträgt, aber nicht für eine Optimierung des Vitamin D-Status ausreichend ist.
Inadequate vitamin D supply is a global problem and is associated with an increased risk of high blood pressure, diabetes, cardiovascular diseases and promotes the development of various cancers. The present work investigated to what extent vitamin D supplements and the consumption of fish, as a valuable source of vitamin D, contribute to the optimization of the vitamin D status. Furthermore, the influence of fish consumption on vitamin D status has been investigated systematically. The results showed that an optimization of the vitamin D status is possible in healthy volunteers, especially for vitamin D3 supplementation. As part of the systematic literature search and meta-analysis it has been shown that the consumption of fish, especially fatty fish, contributes to an increase in the vitamin D concentration, but is not sufficient to optimize the vitamin D status.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/61601
http://dx.doi.org/10.25673/59650
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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