Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/2021
Title: Chemical and biological studies on bioactive secondary metabolites from fungal source
Author(s): Otto, Alexander
Referee(s): Wessjohann, Ludger
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2017
Extent: 1 Online-Ressource (209 Seiten)
Type: Hochschulschrift
Type: PhDThesis
Exam Date: 2017-03-20
Language: English
Publisher: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-20278
Abstract: Pilze sind eine außergewöhnliche Quelle von biologisch aktiven Naturstoffen, die einen wesentlichen Einfluss auf die Entwicklung von pharmazeutischen und landwirtschaftlichen Produkten hatten und vermutlich auch in Zukunft haben werden. Da bislang erst weniger als 10% der geschätzt weltweit vorkommenden Pilzarten beschrieben sind, kann von einem enormen Potential ausgegangen werden, neue Leitstrukturen als Grundlage für die Entwicklung neuartiger Pflanzenschutzmittel oder Arzneimittel in bislang chemisch unerforschten Pilzquellen zu entdecken. Ziel der vorliegenden Arbeit war daher die Isolierung, die strukturelle Charakterisierung und Untersuchungen zur Biosynthese von bioaktiven Sekundärmetaboliten aus pilzlicher Quelle unter Anwendung unterschiedlicher Konzepte und Methoden der Naturstoffchemie. Weiterhin wurde die biologische Aktivität der isolierten Substanzen, mit Fokus aufphytopathogene Organismen, evaluiert.
Fungi are an exceptional source of biologically active natural products, which had and possibly will have a significant influence on the development of pharmaceutical and agricultural products. Since less than 10% of the world’s estimated fungal species are described by now, it can be estimated that there is still an enormous potential to find new leads for crop protectants or drugs from chemically unexplored fungal sources. The goal of this thesis was thus the isolation, the structural characterization,and biosynthesis studiesof bioactive secondary metabolites from fungal source by using different concepts and methods of natural product chemistry. Furthermore, the biological activity of the isolated compounds was evaluated with special focus on phytopathogenic organisms.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/8792
http://dx.doi.org/10.25673/2021
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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