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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/13556
Title: The role of complex food on atherosclerotic lesion development and composition in genetically modified mice
Author(s): Yazdekhasti-Grau, Narges
Advisor(s): Stangel, Gabriele
Eder, Klaus
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2018
Extent: 1 Online-Ressource (129 Seiten)
Type: Hochschulschrift
Exam Date: Tag der Verteidigung: 15.10.2018
Language: English
Publisher: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-23619
Subjects: Arteriosklerose; Mausmodell; Westliche Diät; Fischprotein; Fischöl; Schokoladenmasse; morphologische Analyse; Trimethylaminoxid; ADAM; Vitamin D
Atherosclerosis; mouse models; Western diets; fish (turbot) protein; fish oil; chocolate liquor; morphological analysis; trimethylamine N-oxide; ADAM family; vitamin D
Abstract: Herz-Kreislauferkrankungen, die vornehmlich als direkte Folge der Arteriosklerose entstehen, gehören weltweit zu den Hauptursachen für Tod. In den letzten Jahrzehnten konnten einige Nahrungsmittelinhaltsstoffe identifiziert werden, die das Risiko für vaskuläre Läsionen senken. Dazu gehören beispielsweise ungesättigte Fettsäuren. Mit Hilfe eines Arteriosklerose-Mausmodells wurde der vaskuläre Effekt von komplexen Nahrungsmittelinhaltstoffen aus Fisch und Kakao untersucht. Nach Fütterung der Mäuse mit westlichen Diäten, unter Zusatz des zu untersuchenden Nahrungsmittelinhaltstoffs, wurden die Blutgefäße der Mäuse morphologisch analysiert. Des Weiteren, wurden sowohl Daten zur Serumskonzentration als auch Genexpression ausgewertet, um lokale als auch systematische Effekte des jeweiligen Nahrungsmittelinhaltstoffes auf Arteriosklerose hin zu untersuchen. Die Ergebnisse der Studien weisen darauf hin, dass Fischöl eine antiatherogenische Effekt hat, während Fischprotein und Schokolade keine positive Wirkung auf die Entwicklung auf vaskuläre Läsionen haben.
Atherosclerotic cardiovascular disease is among the leading causes of death worldwide. Food has been identified to be effective in reducing the risk of atherosclerosis. However, the effect of complex foods has been less investigated since most of these studies have applied either single nutrients or the extraction of food active ingredients. Therefore, the current work, in a mouse model of atherosclerosis, investigated the vascular effect of fish and chocolate liquor as commonly consumed complex foods. Animals ate semi-synthetic Western diets. Following the termination of animals, morphological analyses of descending thoracic aorta and aortic roots were performed to evaluate the atherosclerotic lesion development and composition. Also, serum parameters as well as gene expression data were analyzed to evaluate both local and systematic effects of complex foods intake on atherosclerosis. Our results show that fish oil had antiatherogenic effects, while fish protein and chocolate liquor had adverse effects on vascular liaison development.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/13652
http://dx.doi.org/10.25673/13556
Open access: Open access publication
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