Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/82912
Title: Piperine biosynthesis in black pepper (Piper nigrum L.)
Author(s): Schnabel, ArianneLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Referee(s): Vogt, Thomas
Stubbs, Milton T.
Ober, DietrichLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2021
Extent: 1 Online-Ressource (133 Seiten)
Type: HochschulschriftLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Type: PhDThesis
Exam Date: 2021-11-15
Language: English
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-1981185920-848653
Abstract: Die Biosynthese des Piperins (1-Piperolpiperidin), ein Alkaloid essentiell für die charakteristische Schärfe des Pfeffers (Piper nigrum), war über Jahrzehnte ungeklärt. In dieser Arbeit wurden wichtige Enzyme der Biosynthese mittels RNA-Sequenzierung und differentieller Genexpressionsanalyse identifiziert. Dabei wurden die Transkripte von Piperin-haltigen Geweben (verschiedene Fruchtstadien) mit Piperin-freien Geweben (Blätter und blühende Ähren) verglichen. Frucht-spezifische Transkripte wurden ausgewählt, resultierende Proteine exprimiert sowie charakterisiert und somit essentielle Schritte der Piperinbiosynthese aufgeklärt. Ein Cytochrom P450 Enzym katalysierte hierbei die Methylendioxy-Brücke auf Stufe der Feruperinsäure. Die gebildete Piperinsäure wurde anschließend von einer spezifischen CoA-Ligase in Piperoyl-CoA aktiviert. Im finale Schritt der Piperinsynthese wurde Piperoyl-CoA und das Amin Piperidin durch die Piperinsynthase, eine BAHD-Acyltransferase, in Piperin umgesetzt.
The biosynthesis of piperine (1-piperol piperidine), the pungent principle of black pepper fruits, was unknown over decades. In this thesis enzymes involved in the final and unique steps of piperine biosynthesis were elucidated in a RNA sequencing approach comparing different fruit stages (piperine) with leaves and flowering spadices (non piperine). Highly fruit-specific transcripts were chosen. The resulting candidate proteins were expressed and functional characterized. A cytochrome P450 enzyme catalyses the methylenedioxy bridge formation in the case of feruperic acid to piperic acid and was classified as CYP719A37. A p-coumarate CoA ligase-like enzyme, the piperoyl-CoA ligase, activates piperic acid. In a final step a BAHD-acyltransferase, the piperine synthase, catalyses the piperine formation from piperoyl-CoA and piperidine. By these findings the piperine biosynthesis was finally unravelled and published.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/84865
http://dx.doi.org/10.25673/82912
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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