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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/2208
Title: Nutritional strategies to optimize efficiency of nitrogen use by lactating dairy cows
Author(s): Schuba, Jan
Advisor(s): Zeyner, Annette
Südekum, Karl-Heinz
Susenbeth, Andreas
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2018
2018
Extent: 1 Online-Ressource (107 Seiten)
Type: Hochschulschrift
Exam Date: 23.04.2018
Language: eng
Publisher: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-22228
Keywords: Aminosäuren; Milchkühe; Ausscheidung; Ziegen; Stickstoff; Versorgungsempfehlungen; Wiederkäuer; Schafe; Versorgung; Harnstoff
amino-acids; cattle; excretion; goats; nitrogen; recommendations; ruminants; sheep; supply; urea
Abstract: Die stetige Verbesserung der Nutzungseffizienz von Stickstoff (N) ist ein primäres Ziel der Tierernährung. Auch in der Fütterung von Wiederkäuern sind deutliche Potentiale zur N- und somit Proteinreduktion gegeben. Bei allen Bemühungen Futterprotein möglichst effizient einzusetzen sind jedoch negative N-Bilanzen zu vermeiden. Demnach werden mit der vorliegenden Arbeit verschiedene Ansätze vorgestellt, um eine Reduktion überschüssiger N-Exkretionen bei der Milchkuh zu ermöglichen, ohne negative N-Bilanzen zu provozieren. (1) Aktuell genutzte Kalkulationsmodell zur Bedarfsableitung für einzelne Aminosäuren, vorrangig Methionin und Lysin werden bewertet. Sie müssen weiter präzisiert werden, um die Vorhersagegenauigkeit möglicher Effekte auf Milchleistung und Milchproteinsynthese zu erhöhen. (2) Eine Differenzierung zwischen obligaten und regulativen N-Ausscheidungen sowie zwischen Nicht-Harnstoff-N im Harn und Harnstoff-N im Harn wird vorgenommen. (3) Diese deduktiv abgeleiteten Hypothesen teilweiser obligater N-Konzentrationen bei steigenden N-Aufnahmen werden einer Metaanalyse unterzogen.
The continuous improvement of the efficiency of nitrogen (N) utilisation constitutes a primary objective of livestock feeding. There is clear potential for reducing N and therefore protein, even in feeding regimes for ruminants. However, positive N balances are not strictly necessary in any attempts to use feed protein as efficiently as possible. This thesis therefore presents approaches for enabling excess N excretions from dairy cows to be reduced without provoking negative N balances. (1) Currently used equations for deriving requirements of individual amino acids, above all methionine and lysine, are evaluated. They need to be refined further if the predictive accuracy of potential impacts on milk yields and milk protein synthesis is to be improved. (2) A differentiation between obligatory and regulative N excretions and also urinary non urea and urinary urea nitrogen is conducted. (3) This deductively derived hypothesis regarding obligatory N concentrations with increasing N intakes is verified by means of statistical meta-analysis.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/8980
http://dx.doi.org/10.25673/2208
Appears in Collections:Landwirtschaft und verwandte Bereiche

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