Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/13869
Title: Pathways of the Maillard reaction under physiological conditions : [kumulative Dissertation]
Author(s): Henning, Christian
Referee(s): Glomb, Marcus A.
Henle, ThomasLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2018
Extent: 1 Online-Ressource (115 Seiten)
Type: HochschulschriftLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Type: PhDThesis
Exam Date: 2018-10-25
Language: English
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-24429
Subjects: Maillard-ReaktionLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Oxidativer StressLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
DicarbonylverbindungenLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Advanced glycosylation end productsLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Abstract: Die Maillard Reaktion faßt die nicht-enzymatischen Reaktionen von Glucose und L Ascorbinsäure als Vorläuferstrukturen sowie der α Dicarbonylverbindungen als Klasse reaktiver Intermediate zusammen. Es entstehen Advanced Glycation Endproducts (AGEs) welche für die Pathophysiologie verschiedener Krankheiten von Bedeutung sind. In der vorliegenden Arbeit wurde eine leistungsstarke LC-MS/MS-Analytik für alle in vivo relevanten α-Dicarbonyl- und AGE-Verbindungen entwickelt und in klinischen Studien mit Hämodialysepatienten angewendet. Darüber hinaus konnte eine neue Klasse von Lysinamidmodifikationen etabliert werden. Basierend auf dem Redoxgleichgewicht der proteingebundenen α Dicarbonylverbindung Glyoxal und seiner reduzierten Form Glycolaldehyd wurde N6-Hydroxyethyllysin als neuer Marker für oxidativen Stress in vivo eingeführt. In Modellexperimenten wurde der mechanistische Zusammenhang zwischen den Redoxpartnern aufgeklärt und es konnte ein neuer Bildungsweg von N6-Carboxymethyllysin über ein Dialkylpyrazinradikalkation mit Glycolaldehyd-Imin als direktem Vorläufer postuliert und belegt werden.
Non-enzymatic chemistry of glucose and L-ascorbic acid as precursors and α dicarbonyl intermediates are referred as Maillard Reaction and play an important role in vivo. α Dicarbonyl compounds lead to the formation of advanced glycation end products (AGEs). AGEs play a prominent role in various pathophysiologies. In the present Ph.D. thesis quantitation methods for the complete spectrum of α dicarbonyl and AGE compounds relevant in vivo were developed and applied in clinical trials with hemodialysis patients vs. healthy controls. Furthermore, a new class of lysine amide modifications (amide-AGEs) based on non-enzymatic Maillard mechanisms was established. N6 Hydroxyethyl lysine was introduced as a new marker for oxidative stress in vivo based on the redox-equilibrium formed by protein bound glycolaldehyde and the α-dicarbonyl compound glyoxal. In vitro experiments enlightened the mechanistic relationship of the redox partners. In addition, a novel and very effective alternative mechanism of N6 carboxymethyl lysine formation with glycolaldehyde-imine as a reactive precursor was unraveled.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/13996
http://dx.doi.org/10.25673/13869
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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