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Title: Effects of grape pomace and a polyphenolic plant product during the transition period of high-yielding dairy cows: kumulative Dissertation
Author(s): Winkler, Anne
Referee(s): Zeyner, Annette
Eder, Klaus
Rimbach, Gerald
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2018
Type: PhDThesis
Exam Date: 2018-07-02
Language: English
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-22999
Abstract: Der Übergang von der Trächtigkeit zur Frühlaktation (Transitzeit) stellt aufgrund einer sprunghaften Steigerung des Energiebedarfs eine hohe metabolische Belastung für die Milchkuh dar, wodurch inflammatorische Prozesse im tierischen Stoffwechsel aktiviert werden. Dies ist verbunden mit einer Induktion von Stress im endoplasmatischen Retikulum (ER) in der Leber von hochleistenden Milchkühen, welcher zur Entwicklung des Fettlebersyndroms und zur Ketose führen kann. Durch Hinzugabe eines polyphenolreichen Pflanzenextrakts (Traubentrester, Pflanzenprodukt aus Grüntee und Curcuma) kann sowohl die Inflammation, als auch der ER Stress in der Leber von Hochleistungskühen in der Frühlaktation verringert werden, was zur Verbesserung der Tiergesundheit und somit zu einer verbesserten Milchleistung führt.
The transition period, spanning the period of 3 weeks pre-partum to 3 weeks post-partum, is widely recognised as the most metabolically challenging time in the production cycle of high-yielding dairy cows due to metabolic and inflammatory stimuli, which are associated with the development of stress of the endoplasmic reticulum (ER) in the liver, which contributes to the development of liver-associated diseases. Supplementing a plant extract rich in flavonoids (grape seed and grape marc meal extract (GSGME), plant product consisting of green tea and curcuma extract) attenuates inflammation and ER stress in the liver of dairy cows in early lactation which leads to an enhancement of animal health associated with a significantly improved milk yield.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/6703
http://dx.doi.org/10.25673/6648
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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