Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.25673/115586
Title: Aufbau einer deutschen Datenbank für bioaktive Pflanzenstoffe und Erweiterung des nutriRECIPE-Algorithmus um bioaktive Pflanzenstoffe sowie Bewertung von Mahlzeiten in der Gemeinschaftsverpflegung und Lebensmitteln im Lebensmitteleinzelhandel
Author(s): Forner, FrankLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Referee(s): Stangl, Gabriele I.Look up in the Integrated Authority File of the German National Library
Egert, SarahLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2024
Extent: 1 Online-Ressource (166 Seiten, verschiedene Seitenzählungen)
Type: HochschulschriftLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Type: PhDThesis
Exam Date: 2024-01-15
Language: German
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-1981185920-1175391
Abstract: Der nutriRECIPE-Index ist eine aggregierte Kenngröße für die Nährstoffdichte und ernährungsphysiologische Qualität von Lebensmitteln auf Basis von 21 erwünschten und 3 unerwünschten Inhaltsstoffen. Die Makronährstoffe (Protein, Ballaststoffe, Fett, gesättigte Fette, Zucker, Salz) und Energie werden auf Basis der Empfehlungen von DGE und WHO bewertet. Für Mikronährstoffe (Vitamine, Mineralstoffe) werden die DGE-Referenzwerte als Zielgröße genutzt. Alle Nährstoffe werden für die Berechnung nach ihrem Versorgungsgrad in der Bevölkerung gewichtet. Erstmalig werden mit nutriRECIPE bioaktive Pflanzenstoffe (BPS) in einem Bewertungssystem für Lebensmittel berücksichtigt. Die fünf BPS-Hauptklassen Carotinoide, Phenolsäuren, Polyphenole, Glucosinolate und Phytosterole fließen in die Berechnung des nutriRECIPE-Index ein. Hierfür wurde eine umfangreiche BPS-Datenbank angelegt, welche zur Berechnung des nutriRECIPE-Index mit der deutschen Nährstoffdatenbank Bundeslebensmittelschlüssel verknüpft ist.
The nutriRECIPE index provides an aggregated indicator for the nutrient density and nutritional quality of foods based on 21 desirable and 3 undesirable food ingredients. The macronutrients (protein, dietary fiber, fat, saturated fat, sugar, salt) and energy are evaluated based on the recommendations of the DGE and WHO. For micronutrients (vitamins, minerals), the DGE reference values are used as target values. All nutrients are weighted in the calculation according to their level of supply in the population. For the first time, bioactive plant substances (BPS) are taken into account in a rating system for foods. The five main classes of BPS carotenoids, phenolic acids, polyphenols, glucosinolates and phytosterols are included in the calculation of the nutriRECIPE index. A comprehensive database for BPS was created for this purpose, which is linked to the German Nutrient Database Bundeslebensmittelschlüssel to calculate the nutriRECIPE index.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/117539
http://dx.doi.org/10.25673/115586
Open Access: Open access publication
License: (CC BY 4.0) Creative Commons Attribution 4.0(CC BY 4.0) Creative Commons Attribution 4.0
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